Arkiver: Viden

Bælgfrugternes Dag 10. februar 2025

I Rådet for sund mad arbejder vi for at alle danskere skal spise sundere. En vigtig del af dette arbejde er at sætte fokus på “De officielle kostråd” for sundhed og klima (Kostråd til dig – Fødevarestyrelsen) . Her spiller bælgfrugter en central rolle, da anbefalingen lyder på 100 g tilberedte bælgfrugter om dagen. I dag spiser vi kun mellem 2-5 g, så der er et stort potentiale for at øge indtaget og gøre bælgfrugterne til en naturlig del af vores måltider.

Hvad er bælgfrugter?

Bælgfrugter er modne, tørrede frø fra bælgplantens frugter og tilhører ærteblomstfamilien. De omfatter blandt andet bønner, linser og kikærter og fås både som konserves, frosne og tørrede. Bælgfrugter er en fremragende proteinkilde med et lavt klimaaftryk, samtidig med at de er rige på fibre, vitaminer og mineraler. Deres høje proteinindhold i bælgfrugter gør, at du helt eller delvist kan erstatte kød i måltider, og samtidig holde dig mæt over længere tid.

Vi fejrer Bælgfrugternes Dag – vær med!

Bælgfrugtens Dag den 10. februar er en global FN-dag, hvor vi sætter fokus på bælgfrugter som en vigtig del af et sundt og klimavenligt måltid. I Rådet for sund mad samarbejder vi med organisationer for at inspirere danskerne til at spise flere bælgfrugter – både derhjemme, på arbejdet og ude.

Sådan kan du fejre Bælgfrugternes Dag – eksempler:

Det er kun fantasien der sætter grænser for, hvad vi sammen kan gøre for at gøre opmærksom på de skønne bælgfrugter og deres anvendelse

  • Fokus på bælgfrugter i tilbudsaviser/apps og dagligvarebutikker op til den 10. februar
  • SoMe opslag med budskaber om de bælgfrugter
  • Brug af materiale omkring Bælgfrugter
  • Bælgfrugtefest i institutioner og kantiner
  • Dele lækre opskrifter på sociale medier
  • Uddele smagsprøver på retter eller produkter med bælgfrugter
  • Lave en bælgfrugtequiz
  • Fællesspisning med bælgfrugter på menuen

Nudge for Sundhed

Rådet for sund mad har i samarbejde med iNudgeyou, Salling og Coop gennemført Nudge for Sundhed-projektet, der har testet tre nudges til mere frugt og grønt. Formålet er at hjælpe danskerne til at spise lidt grønnere. Især to nudges har vist at flytte forbrugers indkøb af frugt og grønt.

På baggrund af test af nudges i Salling og COOP konkluderer iNudgeyou, at der skabes et mersalg af frugt grønt, når man præsenterer kunderne for en ligningssalat på et handlingsanvisende skilt og sameksponerer varerne fra ligningssalaten, så det er nemt at købe ind. Endvidere viser testene, at der skabes et mersalg af convenience-grønt, når det sameksponeres med kødprodukter, som det passer godt sammen med. En mulig forklaring på denne effekt er, at syv ud af ti danskere beslutter sig for kødet som det første, når der skal købes ind til aftensmaden.

Detailkæderne kan nu  finjustere de testede nudges til eget butiksformat og implementere dem på baggrund af anbefalinger fra rapporten. Andet projektforløb af Nudge for Sundhed er finansieret af Dansk Gartneri, Rådet for sund mad samt iNudgeyou – The Applied Behavioural Science Centre.

Læs mere om projektets test af nudges i detailhandlen og om de gode resultater i rapporten Nudge for Sundhed.

Den Nationale Grøntuge

Den Nationale Grøntuge samler aktører på tværs af værdikæden til en fælles indsats for at øge danskernes forbrug af grøntsager. Du kan være med!

De fleste danskere vil gerne spise flere grøntsager. Men trods ønsket om at spise flere grøntsager kniber det lidt med praktikken og langt de flere danskere får under den anbefalede 600g frugt og grønt om dagen, hvoraf mindst halvdelen (altså 300g) anbefales at være grøntsager.

Kun ca. halvdelen af danskerne spiser grøntsager dagligt. Og kun 1 ud af 10 lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for frugt og grønt.

Med Den Nationale Grøntuge sætter vi – SAMMEN – fokus på grøntsagerne og inspirerer danskerne til flere grøntsager på tallerkenen.

Den Nationale Grøntuge finder sted i uge 34.

Indtag og salg af grøntsager går den forkerte vej. For at ændre på det, er vi nødt til at stå sammen. Tanken med Grøntugen er at lave en koordineret aktivering af mange forskellige aktørers aktiviteter og kommunikationsplatforme. – Line Damsgaard, projektleder på Den Nationale Grøntuge

Vil du bakke op om Den Nationale Grøntuge som partner? Giv projektleder, Line Damsgaard, et praj.

Fremme af sunde mad- og måltidsvaner blandt børn og unge

Det er veldokumenteret, at sunde mad- og måltidsvaner er med til at fremme og bevare et godt fysisk og mentalt helbred livet igennem samt er af betydning for læring, trivsel og sociale tilhørsforhold.

Trods en positiv udvikling i børn og unges mad- og måltidsvaner over de seneste 20 år er det stadig et fåtal, der efterlever de nationale kostråd.

Læs Vidensråd for Forebyggelses rapport her

Viden om vægtstatus, mad- og måltidsvaner

Rapporten Viden om vægtstatus, mad- og måltidsvaner

Baggrund for rapporten

Denne rapport er afrapportering af projektet Viden om vægtstatus, mad- og måltidsvaner, der er gennemført i regi af Rådet for sund mad i 2021. En bred kreds af Rådets medlemsorganisationer anser det som en vigtig opgave for Rådet at samle viden om danskernes vægt, mad- og måltidsvaner, herunder hvilke data, der systematisk indsamles. 

Med denne rapport ønsker Rådet for sund mad at give et overblik over udviklingen i danskernes vægtstatus samt mad- og måltidsvaner på baggrund af undersøgelser fra 2000 til 2022. Dermed har vi lavet et udgangspunkt for at kunne følge udviklingen. Derudover giver rapporten et overblik over den tilgængelige og relevante viden om vægtstatus, mad- og måltidsvaner.

Andelen af den voksne befolkning med overvægt er stigende, og ved seneste undersøgelse i 2021 var der flere med overvægt end med normalvægt. I 2021 havde 52,6 % danskere fra 16 år og op overvægt, hvoraf 18,5 % havde svær overvægt (Sundhedsstyrelsen, 2022 b). Fortsætter udviklingen, vil de tal i 2045 være henholdsvis 66 % og 30 % (Lund & Frederiksen, 2019).

Vi ser samtidig, at flere får usunde madvaner. I 2021 havde 17,7 % af danskere over 16 år usunde madvaner. I 2010 var det 13,3 % (Sundhedsstyrelsen, 2022 b).

Både overvægt og usunde madvaner er livsstilsrelaterede risikofaktorer sammen med f.eks. rygning, et stort alkoholforbrug og fysisk inaktivitet. Antallet af risikofaktorer, en person har, øger risikoen for at få hjertekarsygdom, kræft eller for at dø for tidligt (Sundhedsstyrelsen, 2022 a).

Rapporten er skrevet, så man kan læse hele rapporten eller dykke ned i de områder, man finder mest interessant.

En stor tak til den faglig referencegruppe, der har været med til at udvælge kildegrundlaget og kvalificere rapporten:

Arla Foods; Berit Lilienthal Heitmann, professor; Bodil Just Christensen, postdoc; Det Grønne Museum; Fødevarestyrelsen, Hanne H. Hansen; specialkonsulent; Landbrug & Fødevarer; Madkulturen; Nationalt Center for Overvægt; Novo Nordisk Danmark; Sigrid Bjerge Gribsholt, læge, ph.d; Sundhedsstyrelsen, Tatjana Hejgaard, chefkonsulent, og Mine Sylow, specialkonsulent; Vejle Kommune (Culinary Insitute by Vejle Erhverv)

Søg i alle rapportens kilder

Har du lyst til at gå i opdagelse i rapportens kilder? Vi har samlet dem alle i et søgbart overblik her.

Akademiuddannelse i ernæring

Akademiuddannelsen i Ernæring er en erhvervsrettet videregående uddannelse, som typisk tager 2-3 år at gennemføre ved siden af arbejde.

På akademiuddannelsen i Ernæring kvalificeres man til at lede planlægning og fremstilling af ernæringsrigtig mad af høj kvalitet.

En efteruddannelse eller et enkeltstående kursus inden for ernæring og sundhed er for dem, der allerede er beskæftiget som ernæringsassistent, kok, gastronom eller lignende og gerne vil bygge videre på dine færdigheder.

Akademiuddannelsen kan tages hos Erhvervsakademi Midtvest i Holstebro og Zealand – Sjællands Erhvervsakademi

Find flere værktøjer til sund og klimavenlig mad i professionelle køkkener

Gør sund mad til barnemad

Læs Fødevarestyrelsens anbefalingen: ‘RAMMER OM DET GODE MÅLTID I DAGINSTITUTIONER

Sund mad- og måltidspraksis i dagplejen skal øge kvaliteten af det sundhedsfremmende og forebyggende arbejde i dagplejen ved på sigt at klæde alle dagplejere i Danmark på til at kunne løfte deres betydningsfulde rolle for børns udvikling af livslange, sunde mad- og måltidsvaner tidligt i barndommen.

’Sund mad- og måltidspraksis i dagplejen’ er et udviklingsprojekt, der er finansieret af Novo Nordisk Fondens initiativ ’Børnevægt i balance’ og udviklet i et tæt samarbejde mellem Madkulturen, Slagelse og Egedal Kommune, FOA og Rådet for sund mad. Projektpartnerskabet vil bidrage til, at børn i dagpleje vokser op med sund vægt og en sund krop, de kan bevare gennem hele livet. Projektet løber over 1 år, hvor Madkulturen i samarbejde med dagplejere fra Slagelse og Egedal Kommune udvikler og tester et kursusforløb og inspirationsmaterialer, der ruster dagplejere i de to kommuner til at tilbyde børnene sund og varieret mad samt give forældrene inspiration til sundere mad i eget hjem. Kursusforløbet inkluderer også et særskilt kursusmodul for kommunernes tilsynsførende dagplejepædagoger. Modulet skal understøtte, at arbejdet med maden og måltidet integreres og forankres i de pædagogiske læreplaner og i det kommunale tilsyn med dagplejen.

Behovet for indsatsen i dagplejen

Madkulturen og FOA har med finansiering fra Rådet for sund mad gennemført en forundersøgelse blandt kommunale dagplejere i Danmark, der har afdækket praksis omkring maden og måltiderne i dagplejen samt behovet for en indsats. Tæt på 10 % af alle dagplejere deltog i undersøgelsen (ca. 850). Forundersøgelsen viser bl.a., at dagplejerne har svært ved at omsætte viden om sund og varieret mad til børn i praksis, og at de efterspørger målrettet opkvalificering, der kan ruste dem til denne opgave og tager hensyn til dagplejens særegne grundvilkår, hvor dagplejeren står alene med børnene. Det skal ’Sund mad- og måltidspraksis i dagplejen’ imødekomme.

Børn får dækket mellem 45 og 70 % af deres daglige energibehov i dagtilbuddet (EVA), og der er stor sandsynlighed for, at madvaner, der er etableret i barndommen, følger med i voksenlivet. Derfor er maden i dagtilbuddet afgørende for børnenes maddannelse og udvikling af sunde mad- og måltidsvaner.

Formålet med projektet

Projektet skal gennem et målrettet kursusforløb og inspirationsmaterialer give dagplejere madfaglige færdigheder og kompetencer til at kunne omsætte viden om sund og variereret mad til børn i praksis, så de kan bidrage til at skabe fundamentet for sunde mad- og måltidsvaner hos børn.

Læs mere om projektet her hos Madkulturen

Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet (DANSDA)

DTU Fødevareinstituttet står i spidsen for nationale undersøgelser af danskernes kost og fysiske aktivitet (DANSDA) for at sikre et forskningsbaseret grundlag for instituttets arbejde med risikovurdering og folkesundhed nationalt og internationalt.

Behandling af data udkommer i Danskernes kostvaner:

Danskernes kostvaner 2000-02

Danskernes kostvaner 2003-08

Danskernes kostvaner 2011-13

Derudover udgiver DTU Fødevareinstituttet løbende artikler og rapporter med data fra DANSDA, som du finder her.

Spotlight on adolescent health and well-being

Rapport fra WHO der dækker studiet The Health Behaviour in School-aged Children (HBSC), som den danske Skolebørnsundersøgelse hører under.

Her sammenlignes sundhedsdata for 11-, 13- og 15-årige på tværs af europæiske lande – herunder vægtstatus og madvaner. Data er indsamlet i 2017/18.

Underernæring: Opsporing, behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko

Vejledning fra Sundhedsstyrelsen, der omhandler underernæring og beskriver indsatsen omkring tidlig opsporing, behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko.

Den danske fedmeepidemi – Oplæg til en forebyggelsesindsats

Publikation fra 2003, der bl.a. forklarer, hvordan udviklingen af overvægt og især svær overvægt har været op til 2000.

Ifølge publikationen havde der anno 2003 været en 30-40 gange stigning i forekomsten af fedme over de sidste 50 år. Forekomst af overvægt og svær overvægt blandt børn og unge var tredoblet over de sidste 30 år.

Ca. 40% af voksne danskere havde i 2003 overvægt, heraf omkring 13-15% af svær overvægt.

Publikationen ligger ikke længere tilgængeligt online, men kan bestilles hjem via biblioteket.

Gå på opdagelse i flere kilder om vægtstatus, mad- og måltidsvaner

Danskernes kostvaner 2003-2008

I perioden 2003-2008 blev der indsamlet data om danskernes kost fra 4431 deltagere i alderen 4-75 år. Disse resulter er præsenteret i rapporten Danskernes kostvaner 2003-2008 fra DTU Fødevareinstituttet. Data er selvrapporterede.

Der blev samtidig indsamlet oplysninger om deltagernes fysiske aktivitet og om baggrundsforhold. Interview og udlevering af kostspørgeskemaer med tilhørende instruktion blev gennemført af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Denne rapport præsenterer resultater for indtag af næringsstoffer og hovedgrupper af fødevarer.